fbpx allegren wines
Cocktails & Drinks

ΠΟΣΟ ΨΑΓΜΕΝΟΣ ΜΠΙΡΟΓΝΩΣΤΗΣ ΕΙΣΑΙ;

19 Νοεμβρίου, 2018
-
Comments 0

Ξανθή, κόκκινη ή μαύρη, σε κουτάκι ή μπουκάλι, με αλκοόλ ή χωρίς, μια παγωμένη μπίρα πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις. Το ίδιο και κάποιος που τη γνωρίζει καλά! Πόσο καλά όμως γνωρίζεις τις μπίρες σου; Αρκετά καλά για να εντυπωσιάσεις ή τόσο όσο για να μη φανείς εντελώς άσχετος σε μια συζήτηση; Σε προκαλούμε λοιπόν για λίγη ζυθοtrivia. Τι λες, θα τα καταφέρεις; Για πάμε λοιπόν!

1. Είναι η Γερμανία η γενέτειρα της μπίρας;

Φυσικά και όχι! Η μπίρα προέρχεται από τα βάθη της Μεσοποταμίας και της Αρχαίας Αιγύπτου.

2. Πότε πρωτοεμφανίστηκε η μπίρα;

Η πρώτη παραγωγή μπίρας ολοκληρώθηκε γύρω στο 4000 π.Χ. από τους Σουμέριους με τη μορφή ιεροτελεστίας αλλά και λατρείας προς τη θεά Νινκάνσι που ήταν η προστάτιδα παραγωγής της μπίρας.

3. Πότε διαδόθηκε η μπίρα στην Ελλάδα;

Με μικρές παραλλαγές στα συστατικά αλλά και την προσθήκη λυκίσκου η μπίρα φτάνει στο κατώφλι της Ελλάδας γύρω στο 1000 π.Χ. και παίρνει τη θέση της ως το δεύτερο αγαπημένο ποτό των Ελλήνων μετά το κρασί.

4. Πότε δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική ζυθοποιία;

Η παραγωγή μπίρας ως οικιακή ενασχόληση συνέχισε για εκατοντάδες χρόνια ενώ η δημιουργία της πρώτης ελληνικής ζυθοποιίας ολοκληρώθηκε κατά το 1850.

5. Πόσες ελληνικές μπίρες παράγονται σήμερα;

Σήμερα στην Ελλάδα παράγονται περισσότερες από 30 μπίρες διαφορετικής καταγωγής και σύστασης που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις.

6. Τι είναι η IPA;

Η IPA κατάγεται από την Αγγλία και προέρχεται από τα αρχικά Indie Pale Ale. Πρόκειται για μια Pale Ale στην οποία προστέθηκε αρκετός λυκίσκος για να την προστατεύσει από μικροβιολογικές μολύνσεις που θα μπορούσε να υποστεί η μπίρα κατά τη διάρκεια των μακρινών ταξιδιών που έκαναν οι Άγγλοι στις Ινδίες για να αγοράσουν μπαχάρια και εξωτικά είδη που θα χρησιμοποιούσαν στο εμπόριο, εξού και το όνομα Indie. Η IPA αποτελεί το νέο trend καθώς οι γνώστες της μπίρας μοιάζουν να την επιλέγουν για το πλούσιο σώμα της καθώς και την πικρή και πικάντικη γεύση της.

7. Ποια η σχέση των Fridays™ με την ΙΡΑ;

Αποκλειστικά για τα Fridays™ και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ξεκίνησε η παραγωγή μιας επετειακής μπίρας της κατηγορίας session ΙΡΑs με 5,4% αλκοόλ, η Fridays™ IPA. Παράγεται στο ΑΘΗΝΕΟ, τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια θολή, χρυσοκίτρινη, αρωματική μπίρα με γεμάτο σώμα, έντονη πικράδα κα αρκετά μακρά επίγευση που φέρει αρώματα λυκίσκου και φρουτώδεις νότες. Μια άκρως απολαυστική μπίρα από 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων μόνο για τους θαμώνες των Fridays™.

Μήπως οι τόσες πληροφορίες για τη μπίρα σε έκαναν να διψάσεις; Μια επίσκεψη στα Fridays™ για να δοκιμάσεις τη νέα Fridays™ IPA σίγουρα θα σβήσει τη δίψα σου.

 

LEAVE A REPLY

Eγγραφή

Φύλο

Πόλη